Магдалинчев обиден от ултиматума на някои политици: Ако ще отстранявам Гешев, по-добре да си тръгна

0
140
Боян Магдалинчев Снимка: Канал 3

Конституционният съд да реши дали сме прави, каза представляващият Висшия съдебен съвет

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като ултиматум някои изказвания от трибуната на Народното събрание в петък, когато съдебните кадровици бяха подложени на атака заради отказа им да разгледат предложението на Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

„Конституционният съд да реши дали сме прави. Нужно е повече взаимно уважение и толерантност между институциите. Политиците говорят, че предложението на правосъдния министър е тест за лоялност. Поставят условия – или отстранявате главния прокурор, или си отивате. Ако е така, по-добре да си тръгна, но не да ми отправят така въпроса“, каза Магдалинчев пред журналисти.

„Имат си механизми, ако решат да го правят – да прилагат конституцията, да прилагат законите, и ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват“, категоричен беше представляващият ВСС. Той добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.

От своя страна членът на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Вероника Имова коментира: „Обидни са репликите, че не сме поели въжето, което ни е дал правосъдният министър. Предложението му нямаше юридическа стойност. В него има съждения и оценки“.

Тя се обяви против закриването на специализираното правосъдие, но предвид политическата воля за това призова парламента да помисли добре за висящите дела и за специални отдели към Софийския градски съд, които да гледат подобни дела.