Махат металните решетки от входа на парламента

0
114
Снимка: фейсбук

Направена е нерегламентирана намеса по сградата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение, обясняват от Министерството на културата

Народното събрание трябва да премахне монтираните през почивните дни метални врати, тип решетки, от вътрешната страна на парадния вход, защото с поставянето им е направена нерегламентирана намеса по сградата, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Това се казва от съобщение на Министерството на културата. В него пише още:

„Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата извършиха тази сутрин спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ № 2), която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Във основа на установеното от инспекторите на Министерството на културата нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство“.

Монтажът на вратите се превърна днес в повод за силни критики от страна на опозицията.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обаче настоя, че поставянето им е дошло след искане на Националната служба за охрана (НСО), а поводът е последният опит за нахлуване в сградата – на протеста на „Възраждане“ срещу COVID сертификатите пред януари 2022 г.