Мария Габриел: Всички моряци от кораба „Руен“ са в добро здраве, намират се на борда на индийския военен кораб

0
117
Мария Габриел

България благодари на Индия за оказана помощ по освобождаването на кораба

Всички моряци са в добро здраве, намират се на борда на индийския военен кораб. Това каза вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел. Тя даде брифинг за медиите в Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с освобождаването на българските моряци от кораба “Руен”, предава БТА.

Оттук нататък полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България, каза още Габриел и добави, че са освободени и седемте български моряци от екипажа.

Габриел припомни, че плаващият под малтийски флаг от Южна Корея за Турция товарен кораб „Руен“ беше похитен на 14 декември м.г. в Арабско море от пирати, а на борда му бяха осем българи и десет чуждестранни моряци. Габриел подчерта, че още от началото на инцидента МВнР, в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции, задграничните представителства на Република България в региона, международните ни партньори в ЕС и НАТО, са се ангажирали изключително активно в усилията за освобождаване на българските моряци и екипажа на борда. Поддържани бяха ежедневни контакти и на най-високо и оперативно равнище, в т.ч. и с ръководството на водената от ЕС военноморска операция „Аталанта“, охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабско море, посочи Габриел. Тя отбеляза, че целта е била получаване на постоянна информация за състоянието на моряците, за местоположението на кораба, проучване на всички възможности за своевременното им освобождаване.

Габриел припомни, че на 17 декември м.г., отново с помощта на индийските военноморски сили, от борда на похитения кораб бе евакуиран раненият помощник-капитан.

По-рано днес в МВнР беше поканен извънредният и пълномощен посланик на Индия в България Санджай Рана, като бе отправена молба за съдействие за освобождаването на моряците от индийските власти и за предприемане на всички възможни действия за опазването на техния живот и здраве. Благодарение на усилията на индийските военноморски сили, екипажът от кораба „Руен“ бе освободен, каза Габриел.

Тя изказа благодарност за съдействието на индийската страна в целия процес по освобождаването на българските моряци. Габриел благодари още на екипа си от МВнР, Ситуационния център на министерството, задграничните представителства на страната, международните партньори, включително и на министъра на външните работи на Италия Антонио Таяни, с когото от ведомството са били в контакт и днес.

МВнР и всички компетентни институции ще останат в пълна мобилизация до освобождаването и успешното завръщане в България и на всички останали български моряци, които все още се намират в ръцете на похитители, каза още Габриел.

Корабът „Руен“ бе превзет от пирати в Арабско море на 14 декември миналата година. По-рано от МВнР съобщиха, че екипажът на отвлечения кораб е освободен с помощта на индийските военноморски сили.