Мария Захарова: В България бяха извършени поредни актове на вандализъм срещу паметници от общата ни история с тази страна

0
40
Мария Захарова Снимка: Фейсбук Посолство на Русия в България

Подобна линия никога няма да срещне симпатии сред родолюбивите българи, които пазят както своята история, така и традицията на приятелство между нашите народи, посочи говорителката на руското външно министерство

Посолството на Русия в България публикува изявление на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова във връзка с посегателствата срещу руски и съветски паметници в България.

Ето какво гласи то:

Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М. Захарова за поругаването на руски и съветски паметници в България

В България бяха извършени поредни актове на вандализъм срещу паметници от общата ни история с тази страна.

В нощта срещу 23 февруари т.г. сериозно пострада Паметникът на Съветската армия в София. С явна увереност, че този див номер, както се е случвало неведнъж, ще остане ненаказан, злодеят, който го е извършил, демонстративно се предаде на полицията.

В нощта срещу 4 март т.г. – след 145-та годишнина от Освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г., която беше отбелязана предишния ден – във Варна беше осквернен паметникът на посланика на Руската империя в Цариград през 1864-1877 година граф Н. П. Игнатиев, почитан за големите му заслуги за защита на българското население и възстановяване на държавността на България.

Жалко е, че подобни варварски прояви придобиват (и може би вече са придобили) системен характер в някои европейски страни, те са станали част от войната срещу руските паметници, насочена към раздухване на русофобията и фалшификация на историята. А извършителите остават ненаказани.

В тази връзка няма как да не се отбележи, че по време на споменатите юбилейни тържества беше направен опит да се остави в забрава решаващата роля на Русия за избавянето на България от чужд гнет. В това виждаме, освен всичко друго, незачитане на собственото си минало и на нашите граждани – потомци на героичните опълченци, воювали рамо до рамо с руските войници на Шипка и при Плевня.

Убедени сме, че подобна линия никога няма да срещне симпатии сред родолюбивите българи, които искрено тачат и пазят както своята история, така и традицията на приятелство между нашите народи. Това се потвърждава от отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война от 1877-1878 г. във всички краища на страната, множество послания с думи на благодарност от обикновени граждани на България, получени от нашето посолство.