„Маркет линкс“: ГЕРБ първи с 23%, ПП – 16.3%

0
68
Снимка: архив

Партията на Слави Трифонов е чак шеста според проучването

ГЕРБ-СДС продължават да са първа сила сред тези, които са заявили, че ще гласуват. Те събират 23% при избори днес. Втора е формацията на Кирил Петков и Асен Василев с 16,3 на сто, а БСП се очертава да бъде трета политическа сила с 12.1%, сочи проучването на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията, проведено е сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 2–7 ноември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ДПС се нарежда на четвърта позиция с малко над 11 процента, „Демократична България“ събира 10,5 на сто. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов се срива до шеста позиция с подкрепа около 10 процента.

На ръба за влизане в парламента остава „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 4,1%. Под тях са „Възраждане“ с 3% и ВМРО с 1,2%.

Вотът за президент

Сред решилите да гласуват Румен Радев събира подкрепа от 46,7 на сто. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория – подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25,6 процента.

Кандидатът на ДПС Мустафа Карадйъ е трети с 10,3 процента, а председателят на ВКС Лозан Панов, подкрепен от „Демократична България“, има 7,7 процента.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов има 2,6 на сто от гласуващите, а певицата Луна Йорданова е шеста по резултат – с около 1,3 процента.

Решаваща за президентския вот е и активността. Почти 5% от гласуващите не са избрали своя кандидат и така е възможно пренареждане.

Данните са от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 02–07 ноември 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.