Машина в Харманли блокира, вотът на хората в секция до 11 часа е затрит

0
40
Снимки: БНТ

Друга машина в Шумен бълва разписки без да се гласува с нея

Осъщественият вот до 11:00 ч. в СИК 10 в Харманли е унищожен, след като машина е блокирала, а повиканият техник установил, че паметта не може да бъде спасена, съобщи БНТ.

Секцията е била с 2 машини и вотът там продължава. Не се съобщава вотът на колко хора е затрит, нито дали ще бъде допуснато да гласуват отново или ще се броят хартиените им разписки.

В СИК 18 в Димитровград обаче гласуването е на хартия отново заради блокирала машина. За сега не е ясно дали паметта е запазена. За случаите е уведомена ЦИК.

В СИК 99 в Хасково избирател снимал разписката от машината, но бил забелязан от членове на комисията и вотът му няма да бъде зачетен.

Цветозар Томов заяви, че ще се броят разписките, но не бил наясно, защото ходил на гласува в този момент. „Броят се всички разписки, а когато не може да се свали протокола от машината, разписката служи за резервен документ за вота“, допълни още говорителят на ЦИК. Като основни проблеми при гласуването в чужбина е неявяването на членове за СИК, които трудно могат да бъдат заменени.

Машина за гласуване, поставена в една от секциите в НУ „Илия Р. Блъсков“ в Шумен, започнала да бълва хартиените отрязъци, без някой да оперира на нея. Повредата е станала в 07.45 часа, когато все още на нея не били гласували много избиратели, съобщава „Труд“. Празните разписки излизали, без да се поставя карта.

Отговорен техник от „Сиела Норма“ констатирал проблема. Машината била рестартирана пет пъти, сменена е ролката с хартия, но проблемът останал. След като станало ясно, че няма как да бъде отстранен, е взето решение в секцията да се гласува само на втората налична машина.

В Каспичан пък фалстартът станал още в 07 часа, когато машината изобщо не стартирала. Техник констатирал, че „не завършва диагностика /принтер офлайн/ на устройството, който не може да бъде отстранен“. Така селото преминало към добре познатото гласуване с хартиени бюлетини.