Математик: Между 5 и 10 януари ще минем 10 000 новозаразени дневно

0
37
Петър Велков

Според Петър Велков всеки пети у нас е с ковид-19, а омикрон е тук неофициално

„Между 5 и 10 януари ще подобрим рекордите по заболеваемост през пандемията. Ще минем 10 000 случая на ден. Над 20% са позитивните проби от PCR тестовете днес, това значи, че всеки пети е с ковид-19. Омикрон е тук, макар и неофициално. Той ще бъде оповестен постфактум през януари“. Това заяви математикът Петър Велков пред Nova news.

По думите му на база 14-дневна заболеваемост виждаме, че има ръст от 10% в София, повишаване има и в други области. „Наблюдаваме, че случаите се удвояват на 2-3 до 5 дни максимум. Тоест, ако тук средно за последните 7 дни имаме по 1500 случая и ги удвояваме на пет дни, това значи, че след 5 дни ще имаме 3000 случая, на десетия ден – 6000. Оттам насетне ще стигнем докъдето ни позволят мерките и капацитетът на болниците“, посочи Велков.

Според него в момента има 13 пъти повече активни случаи, отколкото при началото на делта варианта. „Той започна при 7500 активни случая, в момента са 100 000. Имаме над 4000 пациента в болници, при делта бяха 750. Това са 6 пъти повече“, обясни математикът. И сравни поставянето на ваксина с предпазен колан. „При ваксината можете да влезете в болница, но заболяването ще протече по-леко. Същото е и при катастрофа, ако сте си поставили предпазен колан“, смята той. Мнението му е, че са необходими повече мерки при завръщането на децата в училище.

От своя страна д-р Иван Колчаков от болница „Софиямед“ сподели, че в момента сме на финала на 4-ата вълна. „Имаме капацитет да поемаме по-голям брой пациенти. Най-вероятно при разгръщане на петата вълна ще имаме по-голям брой заразени, да се надяваме, че тежките случаи ще са по-малко“, коментира той. И допълни, че ни очаква бърза, стръмно покачваща се вълна на омикрон.

„Неваксинираните трябва да знаят, че е възможно да не можем да им помогнем заради липса на места. Ще мине тази пандемия и антиваксърските позиции ще изглеждат като твърдението, че Земята е плоска. Българските политици антиваксъри и русофили не видяха ли, че в Русия има задължителна ваксинация? Това е двоен стандарт и лицемерие, практическо убийство“, подчерта медикът. И посъветва родителите да ваксинират децата си.