Математик от БАН: Очаквам до 4000 заразени с ковид-19 на ден през следващите седмици

0
81
Огнян Кунчев

Успокоителното е, че вече имаме над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус, както и преболедували го, каза Огнян Кунчев

„През следващите седмици заразените с коронавирус могат да достигнат до 3000–4000 на ден. Ако децата тръгнат на училище, може би ще имаме 3000 заразени още в края на септември и началото на октомври”. Такава прогноза направи математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Нова тв.

„Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали заради ковид-19. Сега не виждам да са много по-малко”, коментира още той.

„Успокоителното е, че вече имаме над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус, както и преболедували го”, посочи Кунчев.

По думите му през август е имало покачване на заразените, а сега се наблюдава лек спад на този ръст.

„Това се дължи на факта, че хората отидоха на море, там има отворени заведения, в София също има много такива, т.е. на тези контакти плюс факта, че вариантът делта се оказа много по-заразен”, обясни магематикът.

„Спадът не трябва да ни успокоява, защото децата тепърва тръгват на училище. Това е другият развъдник. При тях делта вариантът е много по-тежък и се стига до хоспитализации. Сегашният спад показва, че трябва много внимателно да си напасваме моделите”, посочи той.