Мъж получи над 1000 известия при тест на BG-ALERT, телефонът му блокира

0
29

Потърпевшият не успял да се свърже с никой, за да спре тормозът

В няколко области на страната отново се проведе тест на системата BG-ALERT. Съобщения получиха хората във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра.

Мъж сигнализира за пореден проблем с тестването на системата. От 12 ч. Емил Николов е започнал да получава известия от автоматизираната система, като броят им е достигнал над 1000. Вследствие на това телефонът му е блокирал, предава БТВ.

Мъжът разказа, че не е успял да се свърже с никого, за да спре изпращането на съобщенията. Не успял да се свърже и с мобилния си оператор.

При всеки тест в продължение на половин час – от 12 до 12:30 ч., се изпраща съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство е еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

На 1 ноември съобщение от BG-ALERT, пуснато малко преди 19 ч., със силен звуков сигнал и вибрация изплаши много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

Оказа се, че служител на фирмата, отговаряща за интегрирането на новата система – ДЗЗД „Сискод“, е натиснал грешен бутон.