Мъжът, който уби и разчлени приятеля си, дължал 2000 лв. на жертвата. Щели да търгуват с криптовалута

0
183
Брифингът на прокуратурата Снимка: 24 часа

Бизнеспланът им се провалил и това бил мотивът за убийството

За зловещото убийство на ул. „Раковски“ е обвинен 32-годишният Веско Вълчинов. Той е бивш барман, който от известно време живеел в София, обитавал жилището на ул. „Г. С. Раковски“. Разследващите смятат, че 41-годишният мъж е бил убит именно там, а мотивът бил финансов – Вълчинов и жертвата имали план за общ бизнес, който се провалил.

За помагач на Веско е сочен Константин Съботинов. Той участвал в укриването на част от тленните останки. По данни на „24 часа“ Съботинов е дал показания пред разследващите.

На 16 август прокуратурата ще поиска постоянен арест на Вълчинов, съобщи Христо Кръстев, зам. градски прокурор. Разследването е започнало, след като близък на убития подал сигнал, че не го е виждал от вторник.

Константин Съботинов не е участвал в умъртвяването на жертвата. Той разбира след извършването на убийството и като приятел решава да помогне на убиеца, обясни прокурор Иво Илиев. Материалите за Константин Съботинов са отделени и са пратени в районната прокуратурата. Той е разследван за лично укривателство. Утре ще му е мярката за неотклонение.

Живко Коцев, който е зам. главен секретар на МВР съобщи, че разследването е започнало във четвъртък.

Шефът на СДВР Любомир Николов увери, че и занапред ще действат така с прокуратурата. На 10 август в четвъртък сигналът били подаден в 4 РПУ от братовчед на 41-годишния мъж. Единият от телефоните на убития бил намерен до столична автокъща. Таза започнало разследването.

После полицаите от камери разбрали, че изчезналият и още един мъж влизат на един адрес, а после от този адрес излиза само един мъж.

Този мъж после отново посещавал адреса, излизал, ходил на съмнителни места. После полицаите пристъпили към оперативна комбинация, за да разберат дали има съучастник. Мъжът се срещнал с още един мъж. Когато го задържали, той направил самопризнание. Така били открити части от тялото, които били на доста места из София.

Убитият и убиецът били в трайни приятелски отношения. Извършителят бил длъжник на убития.

Според градската прокурорка Илиана Кирилова убийството било проява на агресия. Било извършено с тежък тъп предмет.

От жилището на извършителя били иззети много веществени доказателства. Части от човешките останки са транспортирани от младежа, който е обвинен за укривателство. Самото разчленяване се извършва в апартамента на ул. „Г.С. Раковски“. От съседите не били постъпили сигнали за шум.

Извършителят на убийството давал много разнопосочни обяснения, всички негови твърдения били проверени и не отговаряли на истината.

Двамата мъже имали бизнес план, който целял търговия с криптовалута. 32-годишният Веско дължал на убития мъж около 2000 лв.

Според психолозите извършителят бил зъл, агресивен, отмъстителен човек.