Мечки нападат животни в района на Габрово и Ловеч

0
39
Снимка: pixabay

Има ли риск за хората и ще има ли мерки срещу нашествията на дивите животни?

Нови случаи на нападения на мечки в Северна България. След поредицата репортажи, в които NOVA разказа как дивите животни обикалят населените места в района на Габрово и Ловеч, сега и властите алармираха за нужда от мерки.

Разкъсано куче, овце и крави. Това е равносметката от мечешките набези в Габровско и Ловешко. В град Априлци мечката е видяна да се разхожда в местния парк.

„Бяхме седнали на пейка в парка с приятели, когато видяхме мечката. Тя слезе към нас от една от съседните улици по смрачаване”, разказа в ефира на „Здравей, България” Даниел Хаджиев.

Хората в града са направили подписка с искане да се вземат мерки срещу мечешките набези. „Тази сутрин мечката е видяна на около 500 метра от парка. Шофьорът на градския автобус е най-добрият свидетел – той всяка сутрин ги среща по улиците на града”, заяви Тихомир Кокенски, кмет на Априлци.

Експерт обаче поясни, че кафявата мечка е вид, който е защитен по Закона за биологичното разнообразие. Затова и популацията на този хищник е нараснала в района.