СДС с шествие-поклонение за загиналите в комунистическия лагер „Слънчев бряг“

0
126
СДС оказа почит пред жертвите на комунизма

Престъпленията на комунизма са една от най-черните страници в историята ни, те не бива да бъдат забравяни, нито омаловажавани“, заяви Румен Христов

Както всяка последна събота на март през последните 34 години, Съюзът на демократичните сили в Ловеч организира шествие-поклонение до каменната кариера край града, където от 1959 до 1962 г. е съществувал лагерът „Слънчев бряг“. В него са били измъчвани, унижавани и избивани хора, нарочени за врагове на комунистическия режим.

Пред невинните жертви се поклониха председателят на СДС Румен Христов, евродепутатът Александър Йорданов, членове на ръководството на партията и седесари от цялата страна. Те поднесоха венец и цветя на плочата, поставена в памет на жертвите.

Престъпленията на комунизма са една от най-черните страници в историята ни, те не бива да бъдат забравяни, нито омаловажавани“, заяви Румен Христов.

За първа година го нямаше бай Кольо, който ни напусна в края на 2022 г. Той беше последният жив лагерник, оцелял от лагера на смъртта „Слънчев бряг“ и всяка година разказваше пред събралите се хора за ужасите, които е преживял за времето, прекарано в него.