„Медицински надзор“ проверява случая с починали родилка и бебе от Луковит

0
8
Снимка: pixabay

Прокуратурата също разследва двойната смърт

От изпълнителната агенция „Медицински надзор“ започват проверка по случая с починалите родилка и бебе от Луковит.

От ведомството съобщиха, че са се самосезирали във връзка с репортажа на бТВ, според който новороденото отказало да се храни и е било транспортирано до спешния център в Червен бряг и след това до спешния център в Луковит. Починало е в линейка, на път за болницата в Ловеч.

Майката, която е на 23 години, също се влошила, била е закарана до Луковит, след това била върната в болницата в Бяла Слатина. Починала е в университетската болница в Плевен, четири дни след бебето.

От изпълнителната агенция „Медицински надзор“ уточниха за „Хоризонт“, че ще направят проверка на всички лечебни заведения, свързани със случая, при който починаха 23-годишна родилка от Луковит и новороденото ѝ момиченце.

Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство и води разследване за смъртта на бебето на 10 дни, което е починало в линейката по път от Луковит към Ловеч.

Бебето е родено в АГ отделението на болницата в Бяла Слатина. Оттам е било изписано. На 5 февруари здравословното състояние на детето се влошава и близките му отиват в спешната помощ в Луковит. Оттам са поискали оборудвана линейка от Ловеч и някъде по обяд на път от Луковит за Ловеч бебето е починало в линейката.

Зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч д-р Силвия Моева:

„Детето е било прегледано в Луковит, тръгнали са за Ловеч и детето почива по пътя. Грешки в действията на екипите категорично няма. И са действали спрямо законовите разпоредби.“

Моева уточни, че починалото бебе е било на 10 дни, но не може да дава повече информация, тъй като е образувано досъдебно производство.

От Окръжната прокуратура в Ловеч съобщиха, че разследването на случая продължава. Направена е аутопсия, но едва след приключване на съдебно-медицинските експертизи ще станат ясни причините за смъртта на бебето.

Четири дни по-късно е починала и майка му, но в болница в Плевен.

В Плевен е образувано досъдебно производство за евентуална лекарска грешка след смъртта на 23-годишната родилка.

23-годишната жена е приета на 8 февруари в Университетската болница „Д-р Г. Странски“. Говорителят Момчил Георгиев:

„Тя е в много тежко състояние, със съмнение за септичен шок. Оказа се, че 14 дена не си е обърнала внимание след раждането. Веднага беше направена операция в реанимацията, целият ресурс беше впрегнат, но за съжаление състоянието ѝ беше несъвместимо с живота“.

На 9 февруари е постъпил сигнал от бащата на починалата родилка в плевенската прокуратура. Окръжният прокурор Владимир Николов:

„Незабавно е образувано досъдебно наказателно производство по член 123 от НК, проверка за евентуално допусната лекарска грешка, изискан е действително огромен обем медицинска документация, тъй като починалата родилка преди това е била и в други лечебни заведения, които не са на територията на град Плевен, извършена е аутопсия, съответно е назначена и съдебно-медицинска експертиза, която ще отговори вече конкретно за причините за настъпилата смърт“.