Метрото ще има 56 станции през 2026 г.

0
47
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на метрото. Снимка: ЙОРДАН СИМЕОНО/24 часа

Ще превозва 550 хил. души на ден, а трафикът около линиите ще намалее с 25-30%

Столичното метро ще е 61 км с 56 станции през 2026 г. То ще превозва над 550 хил. пътници дневно и около 200 млн. души годишно. Ще намалеят и вредни газове с около 90 хил. тона годишно. Трафикът около метролиниите ще намалее с 25-30%.

Строителството на първото разширение на третата линия започна на 21 март с изграждането на 3 нови станции под бул. “Владимир Вазов” и тунелите между тях. Спирките ще са: „Стадион Георги Аспарухов“, „Тракия“ и „Владимир Вазов“.

„Строителство върви по график. Над 80% от инженерната инфраструктура вече е преместена и започнаха реални дейности. Обещах, че строителство на метрото няма да спира и правя всичко възможно да изпълня това обещание, въпреки всички трудности. Моите ангажименти са да бъде осигурено финансиране и да има работещ екип“, каза кметицата на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на метростанция „Стадион Георги Аспарухов“, съобщава „24 часа“.

„Вече има подписан договор и с изпълнителя на деветте системи за управление и безопасност на метрото и това отново е компанията „Сименс“. Имат шест месеца за проектиране, след това започват изпълнението на системите“, каза още Фандъкова.

„Благодарение на 3-километровата отсечка след 3 години още 40 хиляди софиянци дневно ще могат да използват метрото“, каза още Фандъкова.

Срокът за изпълнение е 39 месеца, т.е. новото трасе от 3 км ще е готово през 2025 г. На станция „Владимир Вазов“ ще се изгради и буферен паркинг за 110 автомобила. Участъкът до “Левски Г” се финансира от плана за възстановяване и устойчивост. До лятото изграждането бе изцяло с общински средства, а от август финансирането от плана върви ритмично. Фандъкова благодари на служебното правителство и министрите на финансите и регионалното развитие, които помогнаха да бъде осигурено и започването на следващия участък през „Слатина“.

През 2023 г. ще започне строителството на разширението на третата линия на метрото през „Гео Милев“ и „Слатина“ до „Цариградско шосе“ и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Очаква се той да е готов през втората половина на 2026 г.

След изграждането на второто разширение през „Слатина“ 50% от дела на градския транспорт ще бъде метрото, каза Фандъкова.