Фандъкова: „Топлофикация София“ е обречена да трупа дългове

0
17
Йорданка Фандъкова

Дружеството остава публично, но се търси инвеститор за 800 млн. лв., каза кметицата

Модернизация на „Топлофикация“ и строителство на нови мощности за производство на електроенергия – това е дългосрочното решение за парното в София, обясни кметицата Йорданка Фандъкова по БНТ.

Заплахата, че на 1 септември ще спре газът за софиянци, отмина. Количества ще има, но какви ще са цените, попита тя.

По думите й „Топлофикация София“ е обречена да трупа дългове заради цените, определени от КЕВР. Компанията купува газ за 300 лв., а КЕВР е заложил цена от 114 лв.

Ако се запази цената, до края на годината ще натрупа нови над 500 млн. лв. задължения. Гражданите не могат да бъдат товарени повече. Те вече го усещат по сметките за топла вода.

Затова решенията трябва да търсим заедно с държавата, обясни Фандъкова. Дългосрочното решение е модернизация на „Топлофикация“, за която общината е разработила план заедно с американското правителство.

Работна група с участието на всички политически сили в столичния общински съвет вече обсъжда плана. В нашите разговори категорично не се допуска смяна на собствеността – дали ще бъде общинска, или държавна, тя трябва да остане публична. Приватизацията остава категорично настрана.

Според този план е нужен външен, авторитетен инвеститор, но без да се предоставя собствеността. „Топлофикация“ може да печели, ако бъдат построени нови мощности за производство на електроенергия. За модернизацията й са нужни много големи средства – 800 млн. лв., каза Фандъкова.

Ако собствеността бъде прехвърлена на държавата, тогава БЕХ трябва да разработи тази процедура. Да има гаранции да бъде изпълнен планът на СОС, както и прозрачно да бъде избран бъдещ инвеститор, който да е авторитетна компания с опит.