Фандъкова: До 2025 г. разширението на третата линия на метрото до кв. „Левски“ трябва да е готово

0
41
Снимка: Dnes.bg

След изграждането му се очаква 50% от градския транспорт на София да се осъществява с метро

Участъкът от три километра на софийското метро от жк „Хаджи Димитър“ до жк „Левски“ трябва да завърши в края на 2025 г. Това обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която днес провери строителството под бул. „Владимир Вазов“ заедно с председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев и директора на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Метрото променя средата, в която живеем, променя кварталите. След изграждането на продължението на третия лъч на метрото се очаква 50% от градския транспорт на София да се осъществява с метро, посочи Фандъкова пред БТА.

До момента са изпълнени 33-34% от разширението на метрото, което се строи за срок от 3.5 години. Работи се по график, в момента се изгражда перонният участък на бъдещата метростанция „Тракия“. Изградени са външните конструкции, носещите стени, покривната площ, предстои да се изградят вътрешните конструкции, каза Братоев. По думите му това е един от най-трудните за строителство участъци, защото има много подземни води. През цялото време помпените системи работят, ако се изключат, тунелът ще бъде под вода, каза Братоев. Прави се постоянно водопонижаване, за да може да се изгради конструкцията, да се изолира и тогава помпите ще се изключат, обясни той.

Общо 43 хиляди души ще бъде пътникопотокът през новите три станции, за които са поръчани още осем влака, в добавка към движещите се 30 влака за третата линия, информира още Стоян Братоев.