Мицкоски чакал България да одобри присъединяването на РСМ към ЕС, за да променят конституцията си

0
20
Християн Мицкоски СНИМКА: Twitter/ @MickoskiHM

В Договора за добросъседство с България не се посочва, че трябва да има конституционни промени, казва македонският премиер

„В Договора за добросъседство с България не се посочва, че трябва да има конституционни промени. Ще осъществим промените, когато България ратифицира споразумението за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Голям брой европейски и световни дипломати гледат със симпатия на нашите аргументи и позиции“.

Това заяви македонският премиер Християн Мицкоски при гостуването си в телевизия „Сител“. В интервюто Мицкоски отново засегна въпроса за присъединяването на РСМ към ЕС и условията, които трябва да изпълни Скопие.

„Многостранен или двустранен е проблемът? Какво е посланието? Чуваме объркващи звуци и изявления от София. Надявам се, че след като обществото се консолидира след изборите, ще имаме по-ясна картина и ще получим окончателни послания. Казваме, че когато българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС, тогава конституционните промени ще бъдат валидни“, подчерта македонският премиер.

ГЕРБ/СДС

Той отново не пропусна възможността да се изтъкне като политик, отстояващ националните „интереси на страната“, каквото и да му струва.

„Голям брой европейски и световни дипломати гледат със симпатия на нашите аргументи и позиции, свързани с възможното решение, което предлагаме и за което говорим през изминалия период. И накрая, на нас като държава се гледа като на партньор, а не като на нещо, което трябва да бъде подкупено. Мисля, че възстановихме доверието и достойнството си на международната сцена. Може би е по-трудно като по-малка държава да защитаваме националните интереси, но докато аз ръководя правителството, националните интереси ще бъдат защитавани и ще бъдат отстоявани“, заяви Мицкоски.

„Очаквам тази тема да бъде приключена през следващия период, за да можем да деблокираме процеса и да започнем преговори“, добави той, цитиран от БГНЕС.