Теменужка Петкова: Проектът за нова конституция е само основа за водене на дебати

0
14
БСП
Теменужка Петкова

Правителството е легитимно избрано, държавата е стабилна и предсрочни избори не са необходими, коментира енергийният министър

Идеята за нова Конституция показва, че чуваме хората – виждаме какъв е дневният ред и той е свързан с рестарт на системата, заяви пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ проектът за нов върховен закон е само основа за водене на дебати.

Относно събирането на необходимите 120 подписа, за да се допусне в парламента обсъждането за свикване на Велико народно събрание Петкова посочи, че зависи от консултациите с останалите парламентарно представени политически сили, които започват днес.

„Първо ще проведем разговори с нашите коалиционни партньори. Така е редно. След това всяка една от парламентарно представените политически сили е добре дошла за диалог. Ние сме отправили покани към всички. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени всички предложения“, допълни Петкова.

Енергийният министър коментира и исканата оставка на правителството. По думите ѝ в момента на страната е необходима стабилност, а такава не може да се осигури в условията на хаос. „Все по-често си задавам въпроса – тези хора дават ли си сметка към какво тласкат държавата и има ли някой, който да поеме отговорността за това. Защото на фона на пандемията от COVID-19, икономическата криза, която се задава и безработицата – последното нещо, което е необходимо на България е да има хаос и юмруци“, посочи още тя.

Петкова допълни, че правителството е легитимно избрано, държавата е стабилна и предсрочни избори не са необходими. Тя беше категорична, че идеята за нова Конституция не е опит за печелене на време от страна на кабинета.

Тя коментира и разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно. Енергийният министър обясни, че в края на октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газоразпределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители.

„До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай“, допълни тя.

За договора между България и Гърция за включването на страната ни в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис Петкова обясни, че по този него се работи от три години. Тя уточни, че на подписването на договора в Атина са присъствали двама американски посланици – на България и Гърция.

„И посланик Мустафа, и посланик Пайет поздравиха лично премиера Борисов за стратегическото решение България да участва в този проект, който има значение не само за България, но и за целия регион“, каза Петкова и посочи, че проектът е гарант за енергийната сигурност на страната. Тя призна, че САЩ ще имат възможност да доставят втечнен природен газ на този терминал, но това предполага конкуренция и по-добри цени за България.