Мика Зайкова: Качеството на живот падна, хората не могат да си плащат сметките

0
47
Мика Зайкова Снимки: фейсбук

Според изследване на ООН сме на нивото на Аруба

„Думата „за” трябва да бъде начело. Не думата „против”, не думата „разделям”. Поради простата причина, че над всичко стои България. А виждате България в какво състояние е. 75% от хората не могат да си плащат сметките. Вчера излезе едно изследване на ООН, в което ние сме паднали по качество на живот с още 4 места надолу и сме на нивото на Аруба и не знам кои републики”. Това коментира икономистът Мика Зайкова от „Има такъв народ”, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Зайкова допълни, че трябва да има възможност за коалиране с всички формации, които мислят за България и искат да направят нещо за нея. „Ние имаме в Европейския съюз най-енергоемката и най-ресурсоемката икономика. Лекарството за високата инфлация в България се нарича инвестиции. В момента не влизат инвестиции, а излизат. Могат да се направят няколко важни стъпки. Едната е да се освободи от данък печалбата, която ще бъде реинвестирана в капитал. Така ще се стимулират фирмите сами да реинвестират, защото нивото на техниката и технологията е на средата на 20 век. Това няма да ощети държавата, тъй като реинвестицията ражда висококонкурентна икономика. Второто нещо е, че самата държава трябва да подпомага фирмите не като раздава пари на калпак, а като инвестира капиталово в тях. Третото е, че вече е крайно време да има критерии за енергийна бедност, за да може наистина да се помага на тези, които имат нужда, а не на всички”, каза Зайкова.

„Борбата за истината е най-скъпоструващото нещо в България. Нека подадем ръка на всички. Хората изгубиха доверието си в „Има такъв народ”, защото истината се плаща скъпо. А ИНТ си позволи да каже истината и ще плати своята цена”, завърши Мика Зайкова.