Министър Шишков: Автомагистралата от Русе до Велико Търново е обявена за национален обект

0
88
Снимка: Труд

Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, който е със значение не само в България, но и за цяла Европа, каза той

Министерският съвет обяви бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново за национален обект, каза след заседанието на кабинета регионалният министър Иван Шишков.

Подробният устройствен план е готов и другата седмица ще бъде одобрен със заповед от министъра, с което започва истинската процедура по отчуждаване и изграждане на магистралата. В момента има идеен проект до Бяла.

„С това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в строежа на пътищата и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане“, каза той.

Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, който е със значение не само в България, но и за цяла Европа, допълни министърът.

Той съобщи още, че МС е одобрил съгласие за изменение в общия устройствен план на София за разширяването на третия метродиаметър.

Той ще минава през Военна академия, ул. „Гео Милев“, „Арена Армеец“ до „Цариградско шосе“. Ще е 6 км и ще е с 6 метростанции.

По думите му най-важните магистрали трябва да бъдат обявени за национални обекти, защото ще осигурят по-голяма безопасност на движението. И добави, че един от големите проблеми в нашата дъражва е това, че пътищата не са проходими.