Министърът на енергетиката потвърди: ДАНС, ГДБОП и прокуратурата разследват доставките на газ от „промяната“

0
190
Росен Христов

Цялата документация е предадена с нашия коментар, че икономическият интерес за България явно не е преследван, а някакъв друг, обяви Росен Христов

Текат редица проверки от ДАНС, прокуратурата, ГДБОП и други служби за договарянията за доставки на газ в разрез със закона. Цялата документация е предадена с нашия коментар, че икономическият интерес за България явно не е преследван, а някакъв друг“.

Това каза министърът на енергетиката Росен Христов в рубриката „Защо, господин министър“ по Би Ти Ви.

Пред водещата Мария Цънцарова енергийният министър обясни, че е оттеглил предложението си за двойна тарифа за консумацията на електроенергия, защото „въпросът се политизира, а не се обсъждаше по експертен начин“.

Христов коментира и предложението си за отмяна на забраната за износ на горива зад граница.

Забраната е голяма опасност България да остане без гориво и да внасяме такова от съседните държави. Нека видим какво би се случило при забрана на износа на горива от „Лукойл“. По-голяма част е ориентирана към експорт. Тогава цялото горивото за експорт остава у нас. Ние не можем да го консумираме и ще се запълнят хранилищата. Тогава от „Лукойл“ ще намалят производството. А е изключително важно Лукойл“ да работи. В момента печалбата е извън страната. Подготвяме пакет от мерки, в който печалбата да остава у нас, да облагаме тази печалба и тези средства да отиват в бюджета“, каза Росен Христов и добави, че е ограничен нерегламентирания износ с 38%.