Министерството на енергетиката натамани сметките с липсващите 3 млрд. лв. от компенсациите за тока

0
125
Александър Николов

Сложи в тях и помощите за ВиК, студентите, за електроенергия през април и др.

Министерството на енергетика натамани сметките така, че да потвърди казаното от Кирил Петков за размера на компенсациите.

Във връзка с разпространената днес в Народното събрание от страна на ПГ ГЕРБ информация, че има разлика между декларираната от премиера Петков стойност на компенсациите заради високите енергийни цени и данните на министъра на енергетиката Александър Николов за изплатени компенсации за цените на електроенергията, министерството уточнява следното:

В изказване пред Народното събрание на 13 май 2022 г. министър-председателят Кирил Петков казва, че за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4.1 млрд. лева. В писмен отговор на въпрос на депутата Делян Добрев министър Николов представя в табличен вид изплатените през месеците декември, януари, февруари и март компенсации на небитовите потребители, електроразпределителните компании, Електроенергийния системен оператор и НКЖИ, за които пита г-н Добрев.

Тези компенсации са на обща стойност около 1.6 млрд. лв. В отговора до г-н Добрев не са включени:

– 1.2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с „Атомстройекспорт“ за оборудването за АЕЦ „Белене“. Тези средства също бяха използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област;

– Компенсациите за всички небитови потребители за м. април;

– Компенсациите за природен газ;

– Подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до м. юни;

– Компенсациите за ВиК операторите;

– Подкрепата за студентите за смекчаване на негативите, породени от високите цени на електроенергията в общежитията;

– Одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за месеците октомври и ноември 2021 г., които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири.

Компенсациите за всички тези групи са одобрени от МС, т.е. изплащането им, което продължава и в момента, е гарантирано.

В допълнение, фактът че компенсациите продължават до следващото решение на регулатора относно цените на електро- и топлоенергията показва, че общият им размер ще надхвърли 4.5 млрд. лв.