Миню Стайков по пътя на Божков – кандидатира се за депутат

0
95
Миню Стайков

В бургаската листа на партията „Бригада“

И подсъдимият Миню Стайков се пусна в политиката подобно на избягалия в Дубай Васил Божков, който основа партия и тя участва на изборите. Стайков е кандидат-депутат в предстоящите предсрочни парламентарни избори, съобщава Флагман.бг.

Името му следобед бе подадено за вписване в РИК Бургас – в листата на слабоизвестната ПП „Бригада“, която за 2 МИР Бургас номинира само двама кандидати – Миню Стайков Стайков, на 60 години, който заема второ място, а водач е Стела Петрова Стоянова, на 40 години.

Миню Стайков е под домашен арест от февруари т.г.. Той прекара в ареста на специализираната прокуратура над 2 години и половина с тежки обвинения за данъчни измами, пране на пари, производство на цигари без бандерол и злоупотреби с еврофондове за над 11 млн. лв.

„За г-н Стайков няма никакви пречки да се регистрира като кандидат-депутат, тъй като е с чисто съдебно минало и не изтърпява осъдителна присъда.

Според чл.3, ал.2 от Закона за избиране на народни представители „право да бъдат избирани имат български граждани, които са навършили 21 години и не са поставени под запрещение и на изтърпяващи наказание лишаване от свобода“, заяви неговият адвокат Анна Попова.

Според чл.160, ал.1 от Изборния кодекс – от деня на регистрацията до обявяването на резултатите от изборите регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, ако няма санкция от Централната избирателна комисия, която се произнася по искане на главния прокурор.