Митко Есемеса посече Кирчо: Свикването на КСНС за Северна Македония е безпредметно

0
224
Димитър Стоянов

Според Илияна Йотова от Скопие не са изпълнили нито едно условие на България

Снощното видеоизявление на премиера Кирил Петков,в което уплашеният премиер призова президентът Радев да свика КСНС по темата със Северна Македония, срещна отпор от „Дондуков“ №2. Главният секретар на президента- Димитър Стоянов се подигра на Киро в коментар във фейсбук. Според него свикването на КСНС е безпредметно. Ето какво написа Стоянов, станал известен като Митко Есемеса:

Заседание на КСНС, проведено на 10,01,2022 г.

Въз основа на проведените разисквания, КСНС прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. При провеждане на външната политика на страната, Министерски съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то НС.

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Какво е необходимо е казано! Какво ли се очаква да произлезе от ново заседание на КСНС?

Вицепрезидентът Илияна Йотова също не бе съгласна за свикване на съвета при президента.

„Какво ще бъде решението на президента (дали да свика КСНС след призива на премиера Кирил Петков – бел.ред.) – предстои да видим, това е в изцяло на неговите правомощия, ще си направи своя анализ и ще излезе с решение. Това, което ми липсва, е следното – вчера министър-председателят аргументира това свое предложение с международния натиск, но по никакъв начин не даде възможност да чуем други аргументи“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти.

Има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на РСМ, знаете, че на 10 януари имаше почти 5-часово на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), след което излезе консолидирана национална позиция, в която имаше две много важни елемента. Първият от тях е, че ние не можем да се обвържем с конкретни срокове по отношение на даване на зелена светлина за начало на преговори с нашите западни съседи, второто е, че чакаме конкретни резултати, най-вече изпълнение на Договора за добросъседство. Ако министър-председателят е намерил аргументи в тази посока, то това щеше да е добре да ги чуем, посочи Йотова.

Според нея, аргументите на българския премиер са били по отношение на външен адрес.

„Имаме най-малкото 3 документа на българската държава – Рамковата позиция на МС, декларация на НС, решенията на КСНС – всички в тях са вписани условията, които има България. До този момент не виждам нито едно от тях да е изпълнено. Още повече, че в последните месеци избухна още повече и силно езикът на омразата, още повече от хора, които заемат управленски позиции в Република Северна Македония“, коментира Йотова.

Имаше нещо недоизказано във вчерашния видеозапис на министър-председателя, смята вицепрезидентът.

Имах усещането, че нещо е станало, защото в края на работния ден, изведнъж нещо неочаквано се е случило, коментира още тя.