Даниел Митов: Не знаем какво означава „техническа помощ за защитни цели” на Украйна

0
52
Даниел Митов Снимка: БТВ

Той коментира приетата в парламентарната комисия формулировка

Помощта за Украйна, приета в сряда от комисия, не включва оръжия. Това обясни депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред Нова тв. По думите му не е ясно какво означава „техническа помощ за защитни цели”. Управляващите също не могли да обяснят.

„Очевидно коалицията, понеже не може да взима решения, понеже нейните компоненти са твърде различни един от друг – премиерът Кирил Петков отново се озова в ролята на заврян зет. БСП отново се наложи и вече не знам къде на кого са му червените линии”, подчерта той.

Според Митов не се държим като сериозна държава член на НАТО и ЕС. „Положението е унизително. Кирил Петков си прави евтин пиар с българските моряци, с чието спасяване очевидно няма нищо общо”, е мнението на депутата.

На въпрос дали предоставянето на танкове или БТР може да се счита за „техническа помощ”, Митов отговори: „Изобщо не знам какво означава „техническа помощ за защитни цели”. Вчера и военният министър не ни обясни. Той тепърва ще трябва да научава от великите мислители, измъдрили тази формула, какво имат предвид. Защото и той няма представа”, допълни Митов.

Полезният ход по думите му е правителството да подаде оставка. „Агонията на българската държава трябва да престане. Докато си говорим за Украйна, правителството продължава да се занимава с меморандума, който подписа с Gеmcorp. Тук е големият проблем”, добави Митов.

С този меморандум той посочи, че цялата енергетика на България е дадена на офшорка. „Дават целия енергиен сектор в ръцете на една офшорка, която пере руски пари“, посочи той.