Митрофанова: София се солидаризира с нацисткия режим в Киев

0
104
Елеонора Митрофанова

Руската посланичка коментира решението на СОС да наименува алеята край посолството „Героите на Украйна“

„Ако на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улицата, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер – Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос.“

Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова на редовния си брифинг, публикуван във Facebook, по повод решението на Столичния общински съвет да кръсти алея и площад в близост до сградата на дипломатическото представителство с имената „Героите на Украйна“и „Борис Немцов“.

„Предизвиква недоумение пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства. Страниците на историята на родината ми съхраняват паметта за подвизите на синовете на украинската земя, които безстрашно се сражават срещу „кафявата чума“ в редовете на Съветската армия“, завява още Митрофанова.

Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз – маршали Тимошенко, Рибалко, Кожедуб, генерал-полковници Жмаченко и Людников, легендарния партизански командир Ковпак и много други герои, прославили се в боевете за моето отечество и свободата на Европа. Ние пазим паметта и дълбоко уважаваме великите дейци на културата и науката, дали голям принос за развитие на световната цивилизация. За такива герои – вечна памет и слава.

За войната в Украйна

Министерството на отбраната на Русия осигурява условия за украинските военнопленници, напълно съответстващи на всички изисквания на Женевската конвенция. Всички пленници са третирани според международното хуманитарно право. Те се съдържат в достойни условия, са осигурени с храна три пъти на ден, получават навременна квалифицирана медицинска помощ. Организирано е взаимодействие с Международния комитет на Червения кръст. Обръщаме внимание на започнатата от Киев мащабна кампания по производство на фалшиви новини за уж прилагане на насилие от страна на Въоръжените сили на Русия спрямо украинските граждани.

Като пример, според потвърдената информация на Министерството на отбраната на Русия, вечерта на 4 април т.г. в населено място Мошчун на 23 км северозападно от Киев, от военнослужещите от 72 украински главен център за психологически операции е проведено поредно (след сюжета в гр. Буча) заснемане на постановка за уж многобройни жертви сред мирното населения, за да бъде разпространена тя в западните медии. Подобни „мероприятия“ от украинските специални служби също са организирани в Суми, Конотоп и други градове. За участието в подобни акции хора получават по 25 долара.

Призоваваме българските граждани да са внимателни и да не се доверяват безапелационно на непотвърдена „сензационна“ информация.

За доставките на оръжия

Продължаваме да следим обсъждането от българския истаблишмънт относно възможни доставки на оръжия и муниции за украинските националисти. Убедени сме, че такава стъпка от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в Украйна, както и ще има сериозни негативни последици за по-нататъшно изграждане на руско-българския диалог. Надяваме се, че ръководството на България се съобразява с всички рискове на подобно решение.

За изгонените руски дипломати

Миналия петък МВнР на България за пореден път без основания обяви дипломат на посолството за персона нон грата. При това изгонването на колегата ни тук се представяше като едва ли не реакция на уж извършваната от посолството подривна работа за влошаване на отношенията между България и Северна Македония, целта на която уж била да не се допусне влизането на съседката на България в Евросъюза. За този случай има една руска поговорка – “не трябва да прехвърляш от болна глава на здрава”. Прави ни впечатление, че пуснатият отгоре “правилник” по изгонване на сътрудници на Посолството се прилага с напълно измислени предлози“, се изтъква в поста на Руското посолство в България.

За вандализма спрямо паметници от съветския период

„С огорчение трябва да констатираме зачестилите случаи на оскверняване на паметници на съветски воини освободители на Европа от фашизма в България. Смятаме действията на вандалите за варварски. Призоваваме българските власти да вземат необходими действени мерки по недопускане на подобни прояви“, призовават от руското посолство.

За доставките на газ

Българската страна е информирана писмено за въвеждане на нов ред на плащания за доставките на руски газ за редица страни, включително Република България, в съответствие с който те ще се извършват в рубли чрез специална сметка в „Газпромбанк“ със запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори. Русия продължава да доставя газ в пълен обем според действащите договори, включително по газопреносната система на Украйна.