Младите сърби мразят най-много българите, хърватите и албанците

0
92
Белград

По-голяма част от тях предпочитат Русия пред Запада

Младите сърби харесват най-малко българите, хърватите и албанците. Това сочат данните от голямо национално социологическо проучване в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Изследването е по поръчка на Сръбската младежка организация „Покрив“ /КОМС/, чиито данни ще бъдат оповестени официално на 12 август в Белград по време на Международния форум за младежта.

На въпроса „Какво е отношението Ви към националните малцинства?“ по 4-балната скала, където 1 е най-високата оценка, а 4 най-ниската, българите получават 2.09, хърватите са малко преди нас – 2.04. Само албанците са след българите и хърватите – 2.52. Сръбските младежи харесват най-много македонците и черногорците – съответно 1.75 и 1.68. По средата на таблицата са унгарското, румънското и босненското малцинства.

Резултатите от изследването не са изненадващи като се има предвид институционалната омраза, която се насажда в Сърбия в продължение на над сто години срещу всички съседни държави.

От същото проучване става ясно, че 55% от сръбските младежи са срещу въвеждането на санкции срещу Русия. 43% от анкетираните смятат, че „Сърбия трябва да балансира между Изтока и Запада“.

На въпроса „Ако трябва да се избира между Изтока и Запада?“ 53% от запитаните са се определили за „обръщане към Изтока“.

55 на сто от сръбските младежи са на мнение, че страната не трябва да осъжда Русия за агресията ѝ срещу Украйна. Само 18 на сто смятат, че Сърбия трябва да въведе санкции срещу Русия.