Начало НОВИНИ Мобилизиран руснак откри стрелба в призивен пункт в Сибир

Мобилизиран руснак откри стрелба в призивен пункт в Сибир

0
66
Снимка: Нова

Военен комисар е в реанимация, в критично състояние

Мъж простреля ръководителя на местния военен комитет в сибирски град, съобщиха местните власти. Стрелецът е извършил опита за убийство в знак на протест срещу заповедта на руския президент Владимир Путин за мобилизация.

Във видеозапис, публикуван в социалните медии, се чува един изстрел. В следващия момент мъж пада на земята, а стрелецът е в кадър. Пред полицейските служители той се представя като 25-годишния Руслан Зинин.

Според изявлението на властите стрелецът е бил задържан от полицията по подозрение в застрашаване на живота на служител на реда и незаконно притежание на оръжие. Срещу него е образувано наказателно дело, предаде „Политико“.

Губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев написа в „Телеграм“, че военният комисар Александър Елисеев „е в реанимация, в критично състояние. Лекарите се борят за живота му“, каза той и добави, че „стрелецът е бил незабавно арестуван. Той със сигурност ще бъде наказан!“

Според очевидци стрелецът е казал: „Никой няма да отива никъде, малко преди да открие огън.

Това е поредната демонстрация срещу масовата мобилизация на поне 300 000 войници, предприета от Путин. През последните дни руснаци протестираха срещу мобилизацията, като провеждаха митинги в цяла Русия въпреки заплахите за арест. Мнозина се опитаха да избягат от страната.