Москва предложи на Киев „шведско-австрийски неутралитет“, Украйна настоява за „украински“

0
235
Снимка: архив

Искаме законно проверени гаранции за сигурност, заяви главният преговарящ от украинска страна Михайло Подоляк

Обсъжда се вариантът Украйна да е неутрална държава по шведския модел. Това може да се разглежда като компромисен вариант, заяви днес пред журналисти в отговор на въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

Киев отхвърли предложенията на Кремъл, според които моделите на неутралитет на Австрия и Швеция могат да бъдат пример за Украйна, се казва в изявление на украинското президентство, цитирано от ANews.

От президентството подчертаха, че „гаранциите за сигурност“ трябва да бъдат в центъра на преговорите за прекратяване на огъня с Русия.

„Украйна сега е в състояние на пряка война с Русия. Следователно моделът може да бъде само „украински“ и само при законно проверени гаранции за сигурност“, каза водещият преговарящ Михайло Подоляк в коментар на пубикуваното изявление на кабинета на президента Володимир Зеленски.

По-рано Владимир Медински – главният руски преговарящ с украинците и помощник на президента Владимир Путин, съобщи, че Киев предлага в Украйна да бъде създаден „австрийски или шведски вариант на неутрална демилитаризирана държава“.

Песков не коментира „шведския вариант“ като основа за евентуален компромис с Украйна. „Предпочитам да не се впускам в подробности“, заяви той.