МОСВ: Очаква се повишение на речните нива

0
9
Янтра

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание

Повишение на речните нива се очаква днес и утре, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Днес промяна се очаква във водосборите на реките западно от този на р. Искър включително, реките Огоста, Искър, Янтра и Русенски Лом. Утре на 31 август във водосбора на р. Камчия. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

За днес Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен (жълт код) за интензивни валежи и гръмотевици в седем области от централните и източните райони на Северна България. Ще има и условия за градушки.

Над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружени с гръмотевици. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух.

Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони.

Над планините в Западна България до сутринта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, а около и след обяд, главно в Стара планина, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, в отделни райони – временно интензивни. В планините в Южна България през деня ще е почти без валежи, предимно слънчево. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 16°.