МВнР: Очакваме бързо разследване от РСМ на стрелбата по българския клуб

0
14
Министерството на външните работи

България не е съгласна и с позицията на македонското МВнР, в което стрелбата е окачествена като „вандалски акт“, това е криминално деяние, каза зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев

България очаква Северна Македония да направи сериозно разследване за това кой е стрелял по българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид и македонските власти да представят цялата информация по случая.

Очакваме да получим официална информация от разследването, за да бъдем точни и да се избегнат възможностите за спекулации. Информацията, която идва и от генералното ни консулство е, че е стреляно многократно. Поискали сме информация и с вербалната нота и очакваме да я получим максимално бързо. Имаме градация в момента с тежко престъпление и тези случаи няма как да не се отразят на двустранните отношения, каза шефът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева на брифинг в министерството.

България не е съгласна и с позицията на македонското Министерство на външните работи, в което стрелбата е окачествена като „вандалски акт“. Това е криминално деяние, каза зам.-министърът на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев.

По-рано министерството излезе със специална позиция по случая, а по-късно в МВнР бе привикана и македонската посланичка Агнеса Руси-Поповска. На нея е връчена протестна нота с искане за повече мерки и усилия за защита на правата на човека. В нея се посочва и, че “повтарящите се примери на ескалиране на насилието и системното отсъствие на адекватни мерки създават усещане на безнаказаност, на мултиплициране на проявите на омраза срещу българи в РСМ“. Поповска пък уверила, че компетентните органи разследват случая.

Снощи министърът на външните работи Николай Милков е разговарял с македонския си колега Буяр Османи, който е поел ангажимент РСМ да изясни какво точно се е случило при последното нападение на български клуб отпреди 2 дни.

Позицията на МВнР е идентична с тази на президента Радев. За нас водещ мотив е спазването на правата на човека, каза още Коджабашев.

Не е ясно обаче дали клубът ще запази името си „Цар Борис III“, след като в РСМ бе приет закон за клубовете, който забранява те да се кръщават на спорни според страната личности. Тепърва предстои това да се реши от Комисията по имената, напомни пък Андреева.

На брифинга във МВнР бе поканен и д-р Милев Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, който преди дни организира кампания за добросъседство между България и РСМ. Затова и Коджабашев обясни, че иска да адресира скорошните „опити за дискредитиране на личността на д-р Врабевски и неговата организация“.

Д-р Врабевски е един успешен бизнесмен, ангажиран изключително активно с програми в сферата на образованието, дарителска дейност в подкрепа на съхраняване на българското културно-историческо наследство и подкрепа за българската диаспора. Инициативите на фондацията са от частен характер, но министерството иска да изрази своята благодарност, защото вярва, че тези усилия са насочени да развиват добросъседските взаимоотношения, да защитават правата на хората с българско самосъзнание в РСМ, каза Коджабашев.