На борда на „Царевна“ има запаси от храна и вода

0
25
Снимка: архив

Плавателният съд не е под обстрел, моряците са здрави

Членовете на екипажа на „Царевна“ са живи и здрави, на борда има запаси от храна и вода. Това казва днес капитанът на кораба Павел Павлов в разговор с корабособственика Даниел Стефанов. Запис от осъществената тази сутрин връзка с плавателния съд в Мариупол бе предоставен на варненските медии от Стефанов.

Стефанов уточни пред БТА, че е направил записа, за да бъдат прекратени спекулациите около кораба и екипажа, да се успокоят и роднините на моряците ни. Вчера ТАСС съобщи, позовавайки се на Едуард Басурин – един от ръководителите на сепаратистките милиции на самопровъзгласилата се Донецка народна република, че “отстъпващи от Мариупол украински националисти са завзели два чужди кораба” – “Царевна” и “Лейди Аугуста”, а екипажите им били взети за заложници.

Новината, която бе разпространена вчера, че „Царевна“ е превзет, не отговаря на истината, казва в разговора си с Даниел Стефанов капитанът Павел Павлов. По думите му на борда няма чужди хора. Капитанът уточнява, че екипажът се стреми да поддържа кораба в добро състояние.

Думите на Павлов са изцяло подкрепени и от моториста на „Царевна“ Радослав Стоянов. Той уточнява, че екипажът не е заплашван нито от руска, нито от украинска страна. Старпомът на кораба допълва, че в момента „Царевна“ е в ничия, неутрална полоса и сраженията се водят на разстояние от кораба. Плавателният съд не е под обстрел, състоянието му е добро, уточнява морякът.