На първо четене управляващите закриха специализираното правосъдие

0
35
Снимка: архив

Не правите реформа, а връщате стара система, която е доказала, че не е ефективна, посочи Дани Каназирева от ГЕРБ

С промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ управляващото мнозинство в парламента закри на първо четене специализираното правосъдие със 134 гласа „за“ и 73 – „против“. „Важно е да имаме един закон за всички“, коментира гласуваната промяна министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

„Професионалните аргументи се чуват, дебатът не е „на ангро“. За да има ефективна борба с корупцията, ни трябва реформа в прокуратурата“, апелира Йорданова.

На въпроса какво ще се случи с висящите дела – десетки томове, хиляди страници, стотици обвиняеми и вещи лица, тя припомни, че Софийският градски съд ще е правоприемник на Специализирания съд и Специализирания апелативен съд, а делата и томовете няма да се местят.

От ГЕРБ категорично се противопоставиха на решението за спецправосъдието.

Дани Канарзиева заяви управляващите, че не правят реформа, а връщат стара система, която е доказала, че не е ефективна. „Представяте като реформа закриване на цял сегмент от съдебната система, но резултатът няма да е повишаване на доверието в съдебната система, а ще е негативен“, обърна се тя към мнозинството.

Николина Ангелкова от ГЕРБ обвини депутатите от мнозинството, че закриват спецправосъдието, за да сложат свои хора в прокуратурата.

„Закривате го, за да създадете ваш механизъм и да викате разследващи полицаи, да погазвате устоите на правовата държава“, каза Ангелкова.

Относно преназначаването на магистратите министър Йорданова се ангажира максимално плавно те да бъдат преназначени от Висшия съдебен съвет /ВСС/.

„Бройки няма да бъдат открити в ненатоварени съдилища. Очаквам адекватен анализ от ВСС“, посочи Йорданова. Правосъдният министър уточни, че ако разпоредбите нарушават конституцията или създават опасност от това, между първо и второ четене ще бъдат променени.