Над 33 500 са украинските бежанци у нас, 1/3 са деца

0
29
Снимка: Нова

От началото на конфликта в България са влезли 69 735 души

От началото на конфликта в Украйна у нас са влезли 69 735 души, от тях са останали в България 33 516, като 1/3 са деца. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, ръководител на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

Приоритет на българското правителство е сигурността, добави Константинова, цитирана от Нова.

„Хората в момента влизат у нас в безвизов режими и моделите, които са създадени досега за работа на институциите, не са приложими. Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел и начин на работа”, заяви ръководителят на кризисния щаб полк. Валери Рачев.

„Това, което сме създали, започва от предварителни приемателни пунктове, които не са на ГКПП-тата, защото те имат различна функция. На тях се издават документи на всички, които поискат временна закрила. Оттам хората трябва да напуснат със статут, за да се ползват незабавно от него”, каза още той.

По думите му вторият компонент в изготвения модел е съвършено нов. „Той е свързан с управлението на процеса на транспортиране, настаняване и впоследствие предложения за работа. Пише се специален софтуер за това“, посочи Валери Рачев.

„За транспортирането има създадена организация на три равнища. 12 автобуса на Министерството на отбраната работят непрекъснато, работи се и с частни превозвачи, които ще поемат трафика в случаи, когато е значителен при преминаване на границата”, добави той.

„На областно и общинско равнище трябва да бъде организиран целият местен капацитет, всички местни представителства на институции там и доброволци. Там се решават основните проблеми”, каза ръководителят на кризисния щаб.

Рачев съобщи, че настанените в държавни и общински структури в момента са около 1100 души, а тези в хотелите – 2500. „Тези данни са изключително приблизителни, защото динамиката е много голяма. Имаме хора, които пренощуват за ден-два. Общо до този момент имаме реализирани около 10 000 нощувки в структури, в които ние сме поставили хора. В тази бройка не влизат украинците, които сами са си запазили нощувки и са си платили”, отбеляза Рачев.