Над 50 кита гринди загинаха, след като заседнаха край плаж в Шотландия

0
56
Снимка: DOC/архив

В неделя следобед властите са взели решение останалите живи китове да бъдат евтаназирани по хуманни съображения

Над 50 кита гринди са загинали, след като са заседнали край брега до шотландски плаж, предаде ДПА/Пи Ей медия.

Спасителни екипи са повикани на мястото на инцидента на остров Люис. Те са действали по сигнал, според който десетки бозайници бедстват в неделя сутринта.

По първоначални данни групата е наброявала около 55 гринди, сред които възрастни и малки. Спасителите обаче бързо установили, че едва 15 от тях са все още живи.

Британските водолази, специализирани в спасяването на морски обитатели, са се опитали да върнат във водата два от по-активните кита. Единият успял да се измъкне, но другият починал, както и още три.

В неделя следобед властите са взели решение останалите китове да бъдат евтаназирани по хуманни съображения.

Причината за изхвърлянето на китовете гринди на брега не е известна, но се предполага, че групата може да е последвала една от женските, пише БТА.

От благотворителна организация, която се грижи за морските обитатели, съобщиха в разпространено изявление, че вероятно женска е започнала да ражда, за което впоследствие са установени признаци, и затова цялото стадо е тръгнало след нея.

Китовете гринди са известни със силните си социални връзки и често, когато един от тях изпадне в затруднение и се отдели от групата, останалите го следват.

В неделя на мястото на инцидента са били и бреговата охрана, шотландската пожарна и спасителна служба, полицията, ветеринарни лекари и представители на местна организация, отговарящи за морските обитатели. Специалистите са преценили, че плиткият плаж и бурните вълни правят твърде опасно изплуването на останалите животни.

„Като се има предвид колко дълго време китовете гринди са били извън водата в допълнение към лошите условия, беше решено, че ще бъдат евтаназирани от хуманни съображения“, се казва в разпространеното съобщение.

Предстои да бъде направена аутопсия на животните.

Гринди са от семейство Делфинови, които са от разред Китоподобни.