Над милион българи са защитени от ковид-19

0
49
Снимка: архив

Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с коронавируса, посочи здравният министър

„Потвърдените случаи на COVID-19 в страната до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион. Над 1 милион българи са защитени към настоящия момент от COVID-19“, заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„В крайна сметка не трябва да бъдем скромни. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”, каза още той. „Ние, българите, си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички, благодарение на спазване на мерките”, посочи Ангелов.

„Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2-о място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония”, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му 10 области в страната са със заболеваемост под 300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души. „Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения, и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 процента, на едноседмична – с 23 процента. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

„Към момента извършените ваксинации са 775 601. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хиляди ваксинирани български граждани. Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna. Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета”, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб професор Красимир Гигов.