Намериха спасителната жилетка на пилота от падналия в морето самолет

0
151
Снимка: архив

Изтребителят изчезнал от радарите малко след полунощ

Самолетът МиГ-29 от българските ВВС е паднал в Черно море малко след полунощ. „При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч“, казват от военното министерство.

Веднага е започнала спасителна операция, която продължава и в момента. В нея участват сили от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента. Причините за падането на военната машина засега остават неясни.

Към 10 часа е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет, съобщи за NOVA военният министър на отбраната Георги Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава.

Министърът добави, че жилетката е открита в морето. Тялото липсва. Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море, добави той. Състоянието на самолета е било добро и е позволявало безпроблемната му експлоатация.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. То включва експериментални и съвместни бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана на Българската армия с международно участие.

В него се включват до 1500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия.

Това не е първият инцидент с военни машини през последните години:

През 2017-а хеликоптер „Пантер“ на ВМС пада във водите на Черно море по време на учение, загива един пилот.

През 2018-а военен хеликоптер Ми-17 пада край „Крумово“, Пловдив.

Най-сериозният инцидент е през 2012 година по време на учение. Самолет МиГ-29 пада край Пловдив. Военните успяват да катапултират.