НАП започва проверки в нощните заведения по морето

0
31
Снимка: архив

Целта е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция

Националната агенция за приходите извършва активно наблюдение и проверки на нощни заведения по Северното Черноморие.

В рамките само на няколко дни служителите от звеното за фискален контрол са проверили няколко дискотеки във Варна и Каварна. Целта на контролните действия е да се проследи отчитането на приходите и издаването на касови бележки при заплащането на стоки или услуги, както и дали наетите служители имат трудови договори, регистрирани в приходната агенция.

Фискалните инспектори са установили общо 66 нарушения. Голяма част от тях са открити в едно от популярните нощни заведения във Варна, в което на клиентите масово е издаван „служебен бон“, вместо фискален. Това е опит за избягване на изискванията за отчитане на продажбите, а предвидената затова санкция е „запечатване на обект“, напомнят от НАП. За всяко едно нарушение на собственика е съставен акт и предстои издаване на наказателни постановления. След влизането им в сила на заведението може да бъде наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок от 1 месец.

От НАП напомнят, че право на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви, като направят справка дали те са получени в сървърите на приходната агенция.