Наводнените карловски села остават без дърва и вода на прага на зимата

0
15
Снимка: архив

17 души в село Богдан ще бъдат настанени във фургони

Малко преди началото на зимата хората в наводнените карловски села са без вода и дърва. Постоянни аварии на водопроводите не позволяват в най-пострадалите части на трите села да бъде възстановено подаването на вода. Положените в земята пластмасови тръби все още не могат да осигурят нормалното водоснабдяване на наводнените домове. Освен без вода хората нямат и дърва за отопление през зимата, а цените им постоянно се покачват.

В село Богдан първите три жилищни фургона вече бяха доставени. Според кмета Христо Иванов от утре започва доставянето и на другите, съобщи NOVA.

„От следващите дни ще бъдат оборудвана обща зона, на която да се позиционират още 12. Има данни за хора, които минават и описват щетите, но са от фондации. Те ще правят опит да помагат допълнително“, посочи Иванов.

По думите му фургоните са оборудвани с печка, бойлер, тоалетна и две легла, които ще бъдат с матраци и дюшеци. „17 души ще бъдат настанени в тях. 10 се отказаха. Къщата на семейството с два фургона е непригодна за живеене и е обявена за събаряне. Общо шест са обявени за непригодни“, заяви още той.

Според зам.-кмета на Карлово Данка Люртова през миналата седмица водопроводът е започнал да се възстановява. „Прекарали сме 800 м тръба, но ще прекараме поне още около 2 км. Надяваме се до края на месеца да се справим. Във фургоните ток се прекарва в рамките на часове след настаняване, а с вода се захранва към общия водопровод. Цялата дървесина, която е във и пред дворовете, жителите могат да си приберат“, категорична е тя.