Не е ясно дали всички общини са унищожили хартиените ролки от миналия вот

0
21
Росен Карадимов Снимка: МИР

Властта за първи път проверява софтуера, който конфигурира машините по отношение на листите и преференциите

Подготовката за изборите и най-вече онази част, която е свързана с материално-техническото осигуряване, върви по график, сроковете се спазват стриктно, в плътна координация с Централната избирателна комисия (ЦИК), това заяви Росен Карадимов – министър на иновациите и растежа на брифинг след редовното заседание на Министерския съвет.

Той припомни, че изборният процес включва гласуване с бюлетина и с машина. „Още в началото на подготовката ние отправихме предложение към ЦИК за оптимизиране на процеса на гласуване с машина и най-вече на удостоверяването на машините и този процес върви добре. Надяваме се да бъдат приети. Другата компонента е хартиената бюлетина. По информация от ЦИК всичко около този процес върви в срок“, посочи Карадимов. Министърът, обаче, акцентира върху един проблем – „с решение на ЦИК трябваше да бъдат унищожени от областните управители и кметовете всички останали ролки от неизползвана хартия от последните избори. Този детайл е много важен, въпреки че леко убягва от внимание, тъй като една от гаранциите за честността на машинният вот е, че не е налична стара хартия от последните избори, която би могла да бъде използвана неправомерно“, посочи той.

„Има фрапантен случай от София, на запитване от областния управител към СО отговорът е , че той няма право да иска такава информация. Надяваме се, че старата хартия е унищожената“, посочи Карадимов.

Министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че държавата е взела всички необходими мерки за защита на вота.

„Всеки един гражданин може да наблюдава целия процес по удостоверяване от залата на Министерството на електронното управление. Искам да подчертая, че няма да допуснем никакви компромиси по отношение на сигурността и публичността на машинното гласуване“, категоричен е Мундров.

Той подчерта, че различното от предишните избори е, че е актуализирана методиката, за да се включи в проверката параметризиращият софтуер с цел по-голяма сигурност. „Той е този, който конфигурира машините по отношение на кандидат-депутатските листи и преференции за всяка СИК. Такава проверка досега не е правена“, добави Мундров.

От своя страна министърът на вътрешните работи Атанас Илков обясни, че ведомството му е предприело действия по изготвяне на транспортния план, по който ще се движат всички изборни книжа и машините за електронно гласуване, както и тяхното обезпечаване от служители на МВР от София до всяка една изборна секция.

„По всеки един сигнал относно купуване или продаване на гласове, който е постъпил в МВР, незабавно започва проверка“, категоричен беше силовият министър.