Никола Стоянов: ВМЗ – Сопот има техническа възможност да произвежда 155-мм снаряди

0
36
Никола Стоянов Кадър: БТВ

Служебното правителство се движи в рамката, която ще даде парламентът, казва министърът

Каквото реши Народното събрание, това ще се случи. Ако парламентът реши – ще дадем муниции и боеприпаси на Украйна. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов за това дали все пак България по някакъв начин ще подпомогне украинската държава с военна техника, предава News.bg.

По думите му едно е да се даде военна и военно-техническа помощ на Украйна от Министерството на отбраната, а съвсем друго е българската военна индустрия да даде каквото и да било. Дори парламентът не може да задължи индустрията да подарява оръжие.

Парламентът може да реши, че правителството ще купи и ще подари, но търговските дружества не могат да подаряват оръжия, обясни Стоянов.

Той обясни, че ВМЗ-Сопот произвежда 155-милиметрови снаряди, но те са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които е произвело, тестовете са успешни и има техническа възможност да произвежда. В момента българската индустрия е изправена пред предизвикателство да премине от съветските към натовските стандарти, посочи Стоянов.

България ще разчита на помощ от европейските партньори, за да премине към работа по натовски стандарти, за да можем да отговорим на повишеното търсене на оръжие, подчерта Никола Стоянов.

Миналата седмица ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат голяма унищожителна способност.

Държави, което разполагат със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

България отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че Българската армия не използва 155-милиметрови снаряди.

В същото време президентът Румен Радев заяви, че заедно с Европейската комисия ще се работи за повече инвестиции в бъргаската военно-отбранителна индустрия.