Секретар на Радев: Опраскаха МВР, време е да опраскат службите

0
40
Димитър Стоянов

Виждаме политическо говорене и политическа смяна, коментира Димитър Стоянов

Отново сме свидетели на един политически спектакъл, чийто сценарий беше описан в онзи запис. Опраскаха МВР, време е да опраскат и службите. Това заяви пред Нова тв секретарят на президента по отбрана и сигурност Димитър Стоянов. Думите му бяха по повод неприемането на докладите на шефовете на службите от парламента и идеята да се обединят военното и цивилното разузнаване.

„Това не е първият случай, в който парламентът не приема доклад, през 2013 г. доклад не беше приет и за състоянието на българската армия и тогава никой не подаде оставка. Негласуването на доклада означава гласуване на вот на недоверие на правителството на Кирил Петков, което е трябвало да поставя задачи на службите“, коментира Стоянов.

Ако бъдат сменени шефовете на служби, тези дефицити автоматично ли ще бъдат попълнени, попита той.

Според него сценарият да се заобиколи подписът на президента за назначаване и освобождаване на шефовете на служби бил по-вероятен, а иначе опити да се слеят военното и цивилното разузнаване били правени няколко пъти, но разумът надделявал.

Той подчерта, че не е казал, че президентът не би освободил шефовете на службите, но трябвало да се видят мотивите. „Няма как да бъдат сменяни през три месеца, ние направихме смените след ясно разписани мотиви, но в момента виждаме политическо говорене и политическа смяна“, смята Стоянов.

Според него, ако те бъдат сменени без подписа на президента, това водело до 2013 г., когато парламентът избра Пеевски за шеф на ДАНС.