Николай Нанков: По времето на ГЕРБ са се строили само първите 3 лота на „Хемус“, за които имаше всички разрешителни

0
190
оставка
Николай Нанков

По останалите отсечки са извършвани само подготвителни дейности, категоричен е депутатът и бивш зам.-министър на регионалното развитие

„Ако има незаконно строителство на АМ „Хемус“, то е извършено от „Автомагистрали“ ЕАД. По времето на ГЕРБ не е имало незаконно строителство, по който и да е обект. Невярно и грешно е твърдението на служебното правителство, че магистрала „Хемус“ не е планирана. Има си подписани срокове и процедури, има си подробни устройствени планове. Магистралата е цялостно планирана с обозримия срок 2024 г. Подготвителните дейности в един огромен линеен строителен обект отнемат около 80% от времевия етап за завършването на проекта“ Това заяви пред БТВ бившият регионален министър Николай Нанков.

„Магистралата в участъците „Боаза“, „Белокопитово“, „Буховци“ се строеше и вече беше пусната през 2019 г. От пътен възел „Боаза“ до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения бяха издадени, бяха направени подробни устройствени планове (ПУП) и започна реалното строителство. Във всички останали отсечки бяхме на етап започване на строителство в рамките на 2021 г. “, добави той.

Нанков е категоричен, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения. Той припомни, че по време на управлението на ГЕРБ са се строили само първите три лота.

„За 4, 5 и 6 участък има готови проекти, приети в АПИ. ДНСК са подали грешни данни. За 7, 8 и 9 също има готови идейни проекти, там ще се променя трасе. В рамките на две години предстои завършването на четирите важни процедури по ПУП, отчуждаване, проект и разрешение за строеж в участъка между Велико Търново и Търговище“, каза още бившият регионален министър.

Нанков заяви, че по време на управлението на ГЕРБ незаконно строителство по АМ „Хемус“ не е имало, както и че по 4, 5, 6, 7, 8 и 9 участък не е строено, а са извършвани подготвителни дейности.

По отношение на съмненията за качеството на строителството Николай Нанков уточни, че има строителен надзор и АПИ е институцията, която трябва да търси отговорност от „Автомагистрали“ ЕАД в случай на некачествено строителство.

По думите на бившия регионален министър от 4 месеца в МРРБ цари хаос като в Народното събрание, но на квадрат.

Нанков отрече твърдението на служебния регионален министър Виолета Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71% от парите.

„Под 35% от стойността на АМ „Хемус“ са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици АПИ изплати малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към „Автомагистрали“ ЕАД“, добави още той.