Николай Ненчев окончателно оправдан за ремонта на самолетите

0
32
делото
Николай Ненчев Снимка: архив

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност

С окончателно решение на Върховния касационен съд бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ“ за ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29, съобщиха от ВКС. С решение от 10.05.2021 г. по наказателото дело срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение от 13.07.2020 г. на Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02.07.2019 г. на Софийския градски съд.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба – за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.