Николай Василев за антикризисните мерки на правителството: Планината роди мишка

0
824
Николай Василев

В нито една сфера нищо запомнящо се не мога да изброя, коментира думи на министър Лорер бившият вицепремиер

Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е направил повече от други хора, при положение, че нищо не е направил в нито една сфера, така че аз лично бих бил доста по-въздържан в подобни оценки. В нито една сфера нищо запомнящо се не мога да изброя.

Така икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев коментира пред БГНЕС изявлението на настоящия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, че „за 5 месеца управляващата коалиция е направила повече, отколкото ГЕРБ за 10 години“.

„По отношение на антикризисните мерки на правителството, моята позиция е добре известна: аз одобрявам две от мерките, които са две малки и са на парче – това е да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв., което си е положителна мярка и без да има инфлация. Подкрепям и повишаването на данъчния кредит за работещи родители с деца – това също не го наричан антиинфлационна мярка – това са две работещи мерки, но са на парче.

По отношение на всички останали по-големи мерки съм абсолютно против. За мен те изобщо не са антиинфлационни, те са проинфлационни – не одобрявам диференцираните ставки по ДДС, те не работят добре. Не харесвам и 25-те стотинки на литър гориво, защото хората, които имат автомобили и пълнят поне по 50 литра на месец, не са социално слаби хора и нямат нужда от такава подкрепа. Хората с големите автомобили, които пълнят по 100 литра месечно, изобщо нямат нужда от никаква държавна субсидия. А реално социално слабите хора в момента или изобщо нямат автомобили, или ако пълнят гориво, те не пълнят по толкова, така че това е поредната мярка, която субсидира богатите, а не хората, които имат нужда“, заяви икономистът.

Мярка в подкрепа на богатите, а не на бедните е мораториумът върху тока, парното, водата, и др., смята още Василев.

„Това правителство говори едно, но постига съвсем друго. Например, намалените ставки по ДДС ще доведат до по-малко приходи в бюджета, до злоупотреби, и няма да постигнат крайната си цел – значително и трайно намаляване на цената на крайния продукт. Тоест, разваля се красивата данъчна система, но не се постига целта, заради която се прави това. “Планината роди мишка“ е моята оценка: месеци наред обществото се занимава само с тези въпроси, никакви други закони не се приемат, никакви други форми не се случват. Министър Лорер може да казва, че е постигнал много повече от други правителства досега, но думите му нямат покритие и всъщност държавата стои на едно място и се занимава с маловажни въпроси.

Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от САЩ, аз нямам никаква информация нито кога ще дойдат, нито на какви цени идват, но нека дойдат и ще говорим има ли изобщо диверсификация от руския газ, посъветва икономистът.

От самото начало бях против налагането на мораториум върху цената на парното и електроенергията, който първоначално беше за три месеца, сега вече минаха повече от шест, и няма никаква яснота какво се случва, допълни Василев.

„Трябваше друго да се направи: давам два варианта: първо, държавата трябваше да си избере няколкостотин хиляди социално слаби – не 7 милиона, и да подкрепя само тях. Например, хората с големите сметки за ток не са социално слаби, и нямат нужда от такава подкрепа. Вторият вариант, който първоначално беше моя идея, бе въвеждането на различни тарифи за малко и за голямо потребление – например, първите киловати от сметката да са на една цена за социално слабите месечно, а след това на друга, пазарна, и всеки знае колко да потребява и да ползва. Това трябваше да се случи от самото начало за ток, вода и парно“, уточни Василев.