Нинова: Подкрепата на Радев за ПП удари БСП и други партии

1
151
Корнелия Нинова Снимка: фейсбук

Ще има изпитание за кабинета по две теми – РСМ и джендър идеологията, прогнозира лидерката на БСП

Директната подкрепа на президента Румен Радев към „Продължаваме промяната“, показана по различни начини, удари БСП. Това каза лидерът на социалистите в оставка Корнелия Нинова.

„Всички знаем как се създаде президентската партия и как тя се опита да разбие коалиция „БСП за България“ и да „накупи“ „Екогласност“. Изключително некоректно. Резултатите показват, че част от нашите гласове отидоха при тях. Факт е, че всички партии, които подкрепихме президента Радев, загубихме. Мая Манолова я няма дори в парламента. „Има такъв народ“ се срина. Всичко това отиде при „Продължаваме промяната“, категорична бе тя в интервю по БСТВ.

Нинова разказа и за случая, когато президентът Радев е казал в парламента: „Вие тук всички сте статуквото, а навън, на площада е промяната“. „Тогава едва овладях парламентарната група да не излезе на трибуната. Почувстваха се толкова обидени, защото 4 години тези депутати се биха като лъвове от трибуната срещу Борисов и модела. И изведнъж разбират, че са си нещо общо с Борисов – огромна обида“, посочи тя.

Нинова заяви, че е мълчала в кампанията за изборите, за да не огорчава хората и да не навреди на президента, но мълчанието й започнало да вреди на БСП. Тя разказа подробно за ситуацията с вътрешната опозиция в партията.

„Премълчах за това, че те обикаляха структурите и агитираха срещу БСП. Не казах това, че цялата тази опозиция в служебния кабинет беше назначена зад гърба на БСП. Ние сме предложили единствено Янаки Стоилов. Всичко друго легитимните органи на партията не го знаеха“, коментира тя.

„Премълчавах, че тази опозиция пет години се хранеше от Бойко Борисов. Знам какви обществени поръчки и други облаги са получавали, за да рутят БСП отвътре и през цялото време да целят моята оставка, защото 2016 г. не се подчиних на намеренията им да направим голяма коалиция с ГЕРБ. След като Борисов падна от власт, същите тези хора се приютиха при президента Радев и служебния кабинет – с назначения, отново с обществени поръчки и започнаха същата дейност“, посочи Нинова.

По думите й другото обвинение от вътрешната опозиция към нея е, че „сме си позволили критика към служебния кабинет и заради това сме загубили гласове. Това е много голям принципен и политически въпрос, особено за партия на 130 години с идеология, с програма, с приоритети, каквато е Българската социалистическа партия.

Едва ли не ние трябва да мълчим, когато служебният кабинет прави грешки, които противоречат на нашите убеждения. Трябва да си мълчим, защото това е служебният кабинет на Радев. Но това е принципен въпрос. Ако си партия с програма, с хора зад себе си, твоята задача е да пазиш интереса на тези хора. Служебните министри днес са министри, утре няма да ги има, но левите хора, които представляваш, ще ги има винаги“, коментира още лидерът на БСП.

За партията Нинова обясни, че следва Националният съвет да определи дата за свикване на конгрес, който трябва да констатира оставката ѝ. След това един от заместник-председателите да поеме управлението на партията и да насрочи пряк избор на председател. „Има слухове, че на този конгрес т.нар. вътрешна опозиция ще се опита да промени Устава и да върне стария начин на избор на председател – да отнеме от членовете на партията най-демократичното и най-доброто, което им дадох. Надявам се това да не се случи, защото това означава връщането на задкулисието“, предупреди тя.

Другата голяма задача според лидера на БСП е да се направи всичко възможно дотогава да се състави редовно правителство.

„Може би е по-важно защо някои хора искат да не водя преговорите аз. Опасявам се, че в тези преговори ще има няколко много спорни въпроса и аз съм пречка за тяхното решаване. Те знаят, че докато аз водя преговорите за правителство, Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз, ако заличи историята на България. Другата е моята позиция по отношение на джендър идеологията. Не се обръща достатъчно внимание на тази тема, но аз предупреждавам – следващите месеци ще бъдат изпитание по тези две теми.

От следващото правителство ще се изисква много характер и много българщина, за да си запазим семейството, децата, традициите. Тези хора много добре знаят, че докато аз съм председател и водя преговорите, българските деца ще са момче и момиче, и нищо друго. И че ние ще сме майка и баща, а не родител 1 и родител 2“, заяви Корнелия Нинова.