Нинова – шеф на парламента?

0
344
нинова
Корнелия Нинова

Бившата председателка Ива Митева изнервила Слави със солови преговори

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е най-вероятната шефка на 47-ия парламент. Това потвърждават пред „24 часа“ запознати с хода на разговорите между бъдещите партньори от “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Първоначалните информации бяха, че постът е договорен между ИТН и ПП за Ива Митева, която бе начело на двете кратки 45-о и 46-о събрания. Като такава тя имаше добър диалог с Кирил Петков и Асен Василев, докато бяха служебни министри, и попадна в техния кръг на „почтените“.

Запознати разкриха обаче, че Митева водела солови преговори за шефския пост в НС и това изнервило Слави Трифонов. В същото време лидерът на ИТН преговаря с Петков и Василев за членовете на правителството, а разпределението на ключовите кресла в парламента върви в пакет с министерските. Така Митева може да стане шеф на правната комисия, в която години бе експерт, преди да влезе в политиката.

8 министерски кресла за ПП, 4 за БСП, 3 за ИТН и 2 за ДБ – тази формула за разпределението на постовете в бъдещото правителство посочи пръв социалистът Румен Гечев. Твърди, че била съгласувана с Петков и Василев, а другите партии нямали възражения.

Пред „24 часа“ от другите сили обаче оспориха формулата – възможни били размествания и БСП и ИТН да имат еднакъв брой министри

А 8-те кресла за партията победителка можело и да вървят отделно, без да се броят двамата служебни министри с покани да останат.

Окончателната формула ще стане ясна едва след като бъде подписана управленската програма на бъдещия кабинет, която партиите все още доуточняват.

Засега за сигурни да останат от служебния екип от всички партии сочат просветния министър Николай Денков и вътрешния Бойко Рашков, на този етап от квотата на ПП.

Трети сигурен човек на ПП е Асен Василев за финансов министър. Все още обаче не е ясно дали премиер ще бъде Кирил Петков. Продължавало да се умува над варианта служебният Стефан Янев да остане, а Петков да оглави пак икономическото министерство.