Нинова след първите преговори: ПП поискаха да държим мандата, докато Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ

0
287
Снимка: кадър
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Няма да се говори за структура и правителство, преди да са сигурни 121 гласа в парламента за програмата и за политиките, категорична бе Нинова

БСП започна днес консултации за излъчване на правителство. Вчера от партията декларираха, че ще разчитат на партньорите от четворната коалиция в началото на това управление.

„Колегите от ПП поставиха едно искане – мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател.

На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите. После ще има втори кръг от разговори“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова след срещата с „Продължаваме промяната“, цитирана от „Труд“.

Попитана за Бойко Рашков, тя отговори: „Обществото трябва да даде оценка за неговата работа. Всеки може да дава субективни преценки и мнения, но в крайна сметка обществото определя.“

„Първата задача с ПП е постигната. Потвърдихме програмата – управленска и законодателна, която съставихме преди 2 седмици заедно.

Не сме коментирали структура и персонален състав на Министерския съвет, докато не минат разговорите с ИТН и ДБ, после ще има втори кръг, след като се убедим, че има мнозинство по управленската и по законодателната програма“, обясни Нинова.

Обърнахме се към ПП да дадат кандидат за премиер. Поеха ангажимента да мислят по този въпрос и да го дадат на вторите разговори – едва след като се уверят, че сме осигурили мнозинство за програмата“, обясни Нинова.

Няма да се говори за структура и правителство, преди да са сигурни 121 гласа в парламента за програмата и за политиките, категорична бе Нинова. И изброи колко важни и полезни за хората неща са разписани в програмата. Тя ще бъде оставена отворена за предложения на ИТН.

„Уважаваме Петков за това, че направи крачка назад и се отказа да премиерския пост в името на това да има правителство”, коментира още Нинова.

Запитана колко време ще отнеме това и дали ще се спази препоръчителният 7-дневен срок, Нинова отново обясни, че в конституцията няма разписан срок – 7 или 14 дни. Ако бързо постигнем съгласие по програмата, можем бързо да преминем на втория етап. Ако не – ще продължим разговорите, допълни Нинова.

Ще преговаряме спокойно и аргументирано. Търсим мнозинство, което да е твърдо срещу сегашния модел на управление и което да подкрепя съдебната реформа, част от която е и КПКОНПИ. Ако подкрепят – подкрепят. Ако не – отиваме на избори. Но искаме да положим усилия да съставим кабинет и да има работещ парламент. Идва зимата – представете си, че трябва да наложим таван на цените, а това не може да стане без парламент.

Целта ни е да има сигурност и спокойствие в държавата, допълни соцлидерката. Полагаме усилия, водим колегиален разговор с всички. Ако се получи – получи, ако не – отиваме на избори, повтори тя.

Не сме поставяли условия, тъй като този разговор беше проведен по време на приемането на програмата и в нея е записано, че ще положим усилия за възстановяване отношенията с Руската федерация по дипломатически път и да не допускаме да се скъсват отношенията между двете страни, обясни Нинова.

Тя допълни също, че в програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което включвало и „Газпром“. Този въпрос за нас е затворен, той е разписан в програмата и решен, категорична бе соцлидерката.