Норвегия отменя всички мерки срещу ковид

0
65
Снимка: Pixabay

67% от населението е напълно ваксинирано

Норвегия отменя всички ограничителни мерки, свързани с новия коронавирус, съобщава „Ройтерс“. Северната нация се присъединява към малък, но нарастващ брой държави, включително Дания и Великобритания, които премахнаха всички мерки срещу разпространението на ковид-19.

„Изминаха 561 дни, откакто въведохме най-строгите мерки в Норвегия в мирно време. Сега е моментът да се върнем към нормалното ежедневие“, каза премиерът Ерна Солберг на пресконференция. Ограниченията ще приключат в 16:00 местно време в днес, каза тя.

Решението да не се изисква повече социално дистанциране ще позволи на културните и спортните заведения да използват пълния си капацитет, а не само част от местата, докато ресторантите могат да се запълнят и нощните клубове да се отворят отново.

Досега Солберг беше изпълнила първите три етапа на четиристепенен план за премахване на социалните и икономически ограничения, наложени от март миналата година, но последната стъпка беше отлагана няколко пъти на фона на притесненията относно честотата на заразяване.

„Накратко, сега можем да живеем нормално“, каза Солберг.

Около 76% от всички норвежци вече са получили поне една доза ваксина срещу ковид-19, докато 67% от населението е напълно ваксинирано според Института за обществено здраве.

„Въпреки че ежедневието сега се нормализира за повечето хора, пандемията не е приключила. Хората все още ще се разболяват и затова е важно всички да се ваксинират“, добави тя.

Солберг предупреди обаче, че тези, които ще се заразят с COVID-19, все още трябва да отидат в изолация, за да избегнат разпространението на вируса. Ограниченията за пътуване също ще бъдат облекчени и правителството вече няма да съветва да не се пътува извън Европа.

Някои ограничения все още ще важат за тези, пристигащи от страни, за които се смята, че имат висок процент на инфекции.