Новият американски посланик: България е стратегически партньор и съюзник на САЩ

0
60
Кенет Мертен Снимка: 24 часа

България свърши впечатляваща работа, за да се адаптира към големите сътресения на международните енергийни пазари, посочи Кенет Мертен

„Ще работим заедно тук, в България, за да създадем възможности за хората в страната, както и за американските компании“, заяви новият посланик на САЩ в България Кенет Мeртен. Той беше приветстван на бизнес закуска от членовете на Американската търговска камара у нас, като това е първата му публична изява.

„Оценявам това топло посрещане. Чудесно е да се върна отново в тази част на Европа. От последното ми посещение, когато бях посланик на САЩ в Хърватия, значението на този регион само нарасна. Това не се дължи единствено на стратегическото местоположение, но и на икономическите постижения, увеличените възможности за растеж и за сътрудничество със САЩ“, каза още той.

„Както казах в речта си пред Конгреса, България е стратегически партньор и съюзник на САЩ. Нашите народи работят рамо до рамо“, посочи Мертен.

„Гордея се с двустранния ангажимент за разрастване на връзките между хората чрез програмите ни за обмен като Fulbright и Summer Work and Travel, които изпращат хиляди млади български лидери в САЩ всяка година“, подчерта още посланикът.

„Силните ни търговски връзки са от жизненоважно значение за партньорството между САЩ и България. През последните няколко години видяхме, че двустранната търговия се върна на по-високо ниво от това преди пандемията COVID-19“, отбеляза Мертен.

„В рамките на региона на Югоизточна Европа България продължава да увеличава износа си с всяка изминала година. Това е доказателство за фундаментално силната и растяща икономика на страната, която всички вие тук подкрепяте“, допълни той.

„По време на моя мандат бих искал това икономическо партньорство да продължи да се развива. Виждаме огромен потенциал за прокарване на свързаност тук спрямо технологиите, иновациите, селското стопанство, образованието, лидерството и инфраструктурата и може би най-важното – енергетиката“, акцентира посланикът.

„Бих искал да отбележа впечатляващата работа, която България свърши, за да се адаптира към големите сътресения на международните енергийни пазари, причинени от руската инвазия в Украйна, и диверсификацията ѝ от руските доставки на газ“, посочи той.

„България е изградила стабилен енергиен пазар, който осигурява енергиен контрол и енергийна сигурност на целия регион. САЩ са били и продължават да бъдат ваш ясен партньор в усилията на България да посрещне енергийните си нужди и да получи достъп до разнообразни енергийни ресурси“, заяви още Мертен.

Посланикът посочи и някои предизвикателства пред страната ни, например влизането в еврозоната. „Това е важно за България, защото води до пълното интегриране на страната в Европейския съюз. Приемането на еврото ще направи лесна съпоставимостта на цените и ще е полезно за потребителите, ще паднат лихвените проценти и ще е по-лесно за бизнеса да работи. Това от своя страна ще направи пазарите по-ефективни“, обясни Мертен.

Той посочи още, че инвеститорите търсят места, където върховенството на закона е стабилно. „Те искат предвидимост и ясно законодателство, както и бързо и справедливо правосъдие“, каза още Мертен. „Разбирам, че Камарата е в челните редици в подкрепата за реформата за върховенството на закона. Поздравявам ви за тази визия и целта е създаването на по-привлекателна среда за чуждестранните инвеститори“, каза в заключение посланикът.